Amrok


Kury rasy amrocks powstały w USA dzięki skrzyżowaniu rasy dominikańskiej, czarnego kochina i czarnej jawy. W ten sposób uzyskano rasę, która zaspokajała wszelkie oczekiwania pod względem szybkiego przyrostu masy ciała i wysokiej nieśności. W 1874 roku została wpisana do wzorca jako kura rasy ogólnoużytkowej, jednak jako kura zagrodowa nie była pokazywana na wystawach.

W przypadku wszystkich ras kur mających gen jastrzębiatości sprzężony z płcią, można od razu rozróżnić płeć u kurcząt. Młode kury w odróżnieniu od kurcząt – kogutów, mają inną barwę nóg – szaroniebieskią, a na głowie ciemniejsze, i mniejsze plamy.

W opisie ogólnym to rasa kur o średniej masie ciała, silnym i szerokim grzbiecie.

Pierś zdecydowanie pełna i dobrze wysklepiona. Grzebień niezbyt głęboko osadzony, średniej wielkości typu pojedynczego, z mniej więcej równej wielkości zębami. Skrzydła szczelnie przylegające do ciała, z szerokimi lotkami I-go i II-go rzędu.

Ogon szeroko osadzony, z szerokimi, sztywnymi piórami, o linii bardzo opływowej. Górny punkt ogona powinien znajdować się na wysokości dzwonków.

Wszystkie cechy rasy wykorzystano przy otrzymywaniu jej miniatury, która powstała w Niemczech w 1972 roku. W niemieckim wzorcu została opisana dopiero w 1983 roku. Również miniatury są kurami o bardzo dużej żywotności i wysokiej nieśności.

W obydwu przypadkach: kury dużej i miniatury występuje tylko jedna odmiana barwna – jastrzębiata. Kogut ma układ prążków 1 do 1, natomiast kura 1 do 2. Poza tym czarne prążki u kury są dwa razy większe niż u koguta i o wiele ciemniejsze. Koguty mają skoki potężne i masywne o żółtej barwie, a u dorosłych kur skoki są delikatniejsze, barwy niebieskożółtej, które podczas nieśności przybierają barwę bladożółtą.

Waga: kogut 3000 do 4000 g, kura 2500 do 3000 g

Miniatura: kogut 1300 g, kura 1200 g

Masa jaja: 58 g, miniatura: 40 g

Nieśność roczna: 220 jaj, miniatura: 140 jaj

Barwa skorupy jaja: brązowo-szara

Wielkość obrączek: kogut 22, kura 20; miniatura: kogut 15, kura 13